fbpx

Auzul - Anatomia urechii

Pentru a înţelege cel mai bine cum funcționează auzul, este important să cunoaştem anatomia urechii.

Urechea are un rol foarte important în ceea ce priveşte comunicarea şi socializarea cu alte persoane, totodată având şi funcţie în echilibru şi direcţionarea spaţială.

Urechea este un organ de simț, fiind special constituită pentru a fi excitată de către energia vibratorie care se propagă prin aer.

Urechea externă este formată din pavilionul urechii și conductul auditiv extern. Pavilionul are rolul de localizare a surselor sonore și de amplificare selectivă a unor frecvențe. Conductul auditiv extern protejează structurile urechii medii. De asemenea contribuie la amplificarea selectivă a unor frecvențe. Vibrațiile aeriene transmise de urechea externă pun în mișcare timpanul și lanțul osicular (ciocan, nicovală, scăriță).

Urechea medie are ca funcție transformarea vibrațiilor aeriene care ajung în timpan în vibrații de presiune în lichidele din urechea internă (cohlea). Aceasta din urmă este locul unde fenomenul fizic al sunetului transmis până la ea este transformat în energie nervoasă.

Anatomia Urechii

Auzul. Anatomia urechii

Cohlea, componenta dedicată auzului, este o cavitate umplută cu un fluid (endolimfă) și are două deschizături:

  • Fereastra ovală (prin care energia sonoră este transmisă de la timpan prin lanțul osicular spre lichidele cohleare)

  • Fereastra rotundă (care permite expansiunea acelorlași lichide în opoziție de fază cu mișcarea de la fereastra ovală).

Cohlea mai are în interior o membrană bazilară, pe suprafața căreia sunt distribuite celule senzoriale (celule ciliate interne), care asigură traducerea excitației mecanice în codaj nervos interpretabil de centrii auditivi cerebrali.

Pe lângă funcția auditivă, urechea internă prezintă și funcție vestibulară, de echilibru. Există 3 canale semicirculare orientate în trei planuri perpendiculare între ele unul fiind orizontal, ce conțin receptorii pentru echilibru. Receptorii de la baza canalelor semicirculare membranoase sunt stimulați în special de mișcările de rotație ale capului și corpului și de balansări puternice care pot induce stări de amețeală.

De aceea, afecțiunile urechii pot influența atât auzul cât și echilibrul.