Cum ne putem proteja auzul?

Nu este întotdeauna ușor să recunoașteți simptomele hipoacuziei, dar există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă menține sănătatea auzului. Specialiștii Ototon ne spun cum ne putem proteja auzul:

1. Nu folosiți bețisoare de urechi

Majoritatea oamenilor preferă să-și curețe urechile cu bețișoare de urechi. Cu toate acestea, tehnica nu este recomandată. Nu trebuie să introduceți niciodată obiecte mici în urechi, care ar putea leza canalul auditiv sau timpanul. În schimb, puteți folosi un prosop curat pentru igienizarea sau uscarea urechii.

2. Reduceți volumul

Dacă ascultați muzică și credeți că este prea tare, reduceți volumul (la televizor și căști). De asemenea, acordați-le urechilor timp pentru a se recupera după ce au fost expuse la zgomote puternice. Cercetătorii au descoperit că urechile au nevoie de o medie de 16 ore de liniște pentru a se recupera după o noapte zgomotoasă.

3. Folosiți protecții auditive când vă aflați în medii zgomotoase

Luați-vă măsuri de precauție atunci când folosiți utilaje puternice, trageți cu arma, mergeți la evenimente, concerte sau orice activitate unde zgomotul depășește limita de siguranță de 85 dB. Aici găsiți o prezentare completă a portofoliului de protecții auditive Phonak Serenity Choice™, cu tehnologie de filtrare superioară, special concepute pentru a vă proteja auzul în diferite medii acustice.

Cum ne putem proteja auzul
Cum ne putem proteja auzul?

4. Renunțați la fumat

Nicotina și dioxidul de carbon reduc oxigenul din sânge, fapt ce afectează funcția urechilor noastre. Fumătorii sunt cu aproximativ 70% mai predispuși să dezvolte o formă de hipoacuzie, potrivit unui studiu care a inclus peste 3.000 de persoane. Mai multe informații aici.

5. Rămâneți activ

Exercițiile fizice fac ca sângele să pompeze în toate părțile corpului, inclusiv în urechi. Acest lucru va menține urechile sănătoase, astfel vor lucra la potențialul lor maxim.

6. Luați întotdeauna medicamentele conform indicaţiilor din prospect sau indicațiilor medicului dvs. sau farmacistului

Anumite medicamente pot avea ca efect secundar scăderea acuității auditive dacă sunt luate în cantități mari sau pe o perioadă lungă de timp. Discutați întotdeauna despre tipul medicamentelor și dozaj cu medicul dumneavoastră.

7. Mergeți la medic pentru eliminarea dopurilor de cerumen

Există multe soluții pentru eliminarea cerumenului din urechi, insă vă recomandăm ca întotdeauna să consultați un medic specialist pentru îndepărtarea în condiții de siguranță a acestora.

8. Uscați urechile după înot sau duș

Apa din conductul auditiv înmoaie pielea și creeaza porți de intrare pentru bacterii și ciuperci. Infecțiile urechii pot fi dăunătoare pentru auzul dumneavoastră. Pentru a evita acest lucru, uscați-vă urechile după înot sau baie cu un prosop uscat.

9. Dacă aveți dureri la nivelul urechilor sau pierderi bruște de auz, contactați un medic specialist

Pierderea auzului se dezvoltă treptat, din acest motiv recomandăm efectuarea testărilor audiologice de auz în mod regulat de către un specialist.

Surditatea brusc instalată reprezintă o urgență medicală și este caracterizată de scăderea auzului unilateral, cauza fiind necunoscută. Diagnosticarea precoce și instituirea rapidă a unui tratament (în primele 24-48 ore) sunt esențiale pentru recuperarea auzului.


Cum ne putem proteja auzul?

Testare de auz la Centrul de Audiologie Ototon

Am adaptat serviciile pe care le oferim pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura din plin de frumusețea sunetelor. De la testare de auz completă, până la consiliere în alegerea aparatelor auditive Phonak potrivite, suntem aici să vă ajutăm să găsiți soluția optimă.

Fiecare testare de auz începe cu o analiză generală a stilului dvs. de viață, astfel încât să putem înțelege pe deplin nevoile dvs. auditive. Vom discuta despre situațiile care vă pun în dificultate, fie că este vorba de activități de zi cu zi sau situații specifice.

Anamneza este precedată de o examinare a conductului auditiv extern și a timpanului cu ajutorul unui video-otoscop, pentru observarea unor posibile anomalii anatomice (cerumen, corpuri străine, infecții).

Timpanometria este o investigație ce evaluează integritatea și mobilitatea membranei timpanice, presiunea aerului din urechea medie și mobilitatea lanțului oscicular de la acest nivel.

Examenul audiometric are scopul de a evalua acuitatea auditivă. Sunt supuse testului atât sonia (senzația auditivă de intensitate), cât și tonia (senzația auditivă de înălțime). Audiograma este graficul rezultat în urma testării de auz și este folosită pentru a identifica pragurile auditive.

Specialistul utilizează audiograma pentru a recomanda aparatele auditive Phonak corespunzătoare. Audiograma reprezintă un mijloc important de a obține informații despre gradul hipoacuziei și, uneori, chiar și despre cauzele acesteia.

Amintiți-vă întotdeauna, auzul este foarte important și suntem aici pentru a vă ajuta și a răspunde la orice întrebări pe care le-ați putea avea!

Distribuiți acest articol:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Mai multe articole