Diferența dintre un amplificator de sunet și un aparat auditiv

Care este diferența dintre un amplificator de sunet și un aparat auditiv? Aceasta este o întrebare care apare foarte des. Se pot crea confuzii atunci când vine vorba de identificarea diferențelor dintre aceste două produse. Marketingul, formularea și imaginile utilizate pentru promovarea amplificatoarelor de sunet și a aparatelor sau protezelor auditive pot fi asemănătoare.

Din fericire, Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale are reglementări bine definite pentru aceste produse. Conform ANMDM, amplificatoarele nu reprezintă un înlocuitor pentru aparatele auditive, acestea din urmă fiind recunoscute ca și dispozitive medicale.

Un aparat auditiv este un dispozitiv medical destinat persoanelor cu hipoacuzie. Un amplificator de sunet este un dispozitiv non-medical care are rol exclusiv de amplificare a sunetelor.

Să urmărim mai departe câteva diferențe cheie pe care trebuie să le cunoaștem înainte de a achiziționa oricare dintre aceste produse:

blog - Diferenta dintre un amplificator de sunet si un aparat auditiv

Un aparat auditiv este recomandat în urma testării auzului, iar protezarea este realizată de un specialist în audiologie. Asta înseamnă că aparatul auditiv este programat cu un algoritm pentru a se potrivi pierderii individuale a auzului. Aparatul auditiv oferă diferite niveluri de amplificare la frecvențe diferite. De asemenea, conține caracteristici și funcții care sunt capabile să manipuleze digital sunetele. De exemplu: pentru a îmbunătăți înțelegerea vorbirii și pentru a menține sau spori confortul. În funcție de tipul aparatului auditiv, tehnologia va face acest lucru în mod automat.

Specialiștii calificați în audiologie montează și reglează aparatele auditive pentru a se potrivi pacientului. De asemenea, vor oferi și alte servicii odată cu achiziționarea acestora, cum ar fi consiliere, evaluări ale nevoilor individuale ale fiecărui pacient și sprijin de reabilitare.

Un amplificator de sunet, după cum îl recomandă și numele, are scopul definit de a amplifica sunetele din mediul înconjurător, fără factor de selecție. Aceste dispozitive nu oferă amplificare bazată pe pierderea individuală a auzului.

Diferența dintre un amplificator de sunet și un aparat auditiv

Decizia de a alege fie un amplificator de sunet, fie un aparat auditiv este o decizie personală. Această decizie se poate baza pe mulți factori. Recomandarea audiologilor și medicilor este, în cazul unei pierderi de auz, achiziționarea unui dispozitiv auditiv medical. Aceste produse se recomandă în funcție de nevoilor particulare ale fiecărui pacient.

În cazul în care amplificatorul de sunet este folosit pentru corectarea unei pierderi de auz, efectele negative se reflectă în evoluția pierderii de auz. Deși tehnologia celor două dispozitive poate părea similară până la un anumit punct, sau chiar forma și modul de purtare, diferențele sunt semnificative.

Dispozitivele auditive medicale trebuie utilizate conform recomandării unui medic specialist, audiolog sau tehnician acustician, și sunt destinate în exclusivitate persoanelor cu pierdere de auz, pe când amplificatoatele de sunet sunt destinate persoanelor cu un auz sănătos care își doresc să audă mai tare în anumite situații de natură recreațională sau pentru monitorizarea copiilor.

Dacă întâmpinați probleme în înțelegerea conversaților cu cei din jur și aveți dificultăți în a localiza direcția sunetelor, recomandarea specialiștilor este să vă programați la un centru de audiologie pentru efectuarea testelor de auz.

Sursă articol: Hearinglikeme

Specialiștii Ototon vă stau la dispoziție pentru a vă oferi consiliere în a face alegerea potrivită.

Distribuiți acest articol:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Mai multe articole