fbpx

Tinitus - cauze, tipuri și tratament

Zgomotul în ureche perceput de cele mai multe ori ca un zumzăit, șuierat sau țiuit poate fi destul de deranjant și poate duce la provocarea unor afecțiuni precum stres, anxietate sau depresie. Tinitusul poate să apară în aproape orice afecțiune a urechii. Deși este frecvent asociat cu pierderea auzului ca urmare a înaintării în vârstă, acesta poate afecta pe oricine, la orice vârstă. Majoritatea oamenilor acuză simptome asociate tinitusului după expunerea la zgomote puternice (în timpul concertelor sau în cazul persoanelor care lucrează în construcții sau uzine) pentru perioade scurte de timp, mai puțin de 1 minut. În alte cazuri, putem discuta de tinitus cronic când aceste zgomtote persistă pe perioade mai îndelungate.

Ce este tinitusul?

Persoanele care suferă de tinitus acuză că aud sunete în urechi sau în cap, sunete care nu provin de la o sursă audio externă. Zgomotul din urechi poate lua diferite forme (zumzăit, șuierat, țiuit, etc) iar sunetele pot fi auzite uni sau bilateral sau în cap. De asemenea, poate fi constant sau fluctuant, puternic sau slab în intensitate. Tinitusul nu este o boală în sine, dar poate fi un simptom al problemelor urechii.

Epidemiologie

Din păcate, nu există informații despre gradul de afectare al populației din România. Peste ocean, tinitusul afectează aproximativ 20% dintre americani – în 90% din cazuri fiind relaționat cu pierderea auzului. Aproximativ 16 milioane de americani caută îngrijiri medicale pentru combaterea acufenelor. Potrivit Asociației Americane pentru Tinnitus (ATA): „Peste 45 de milioane de cetățeni americani suferă de tinitus, ceea ce face ca această afecțiune să fie una dintre cele mai frecvente probleme din țară”.

Hipoacuzia și tinitusul

Fundația americană pentru sănătatea auzului (HHF – Hearing Health Foundation) a raportat că aproximativ 90% din cazurile de tinitus apar când există o pierdere auditivă, indiferent dacă leziunea este la nivelul urechii interne sau medii ori indiferent de ce tulburare otologică a cauzat-o. 
Hipoacuzia și tinitusul pot apărea din cauze similiare, cum ar fi expunerea la zgomote puternice, infecții ale urechilor, traumatisme cerebrale, sau înaintarea în vârstă.
Cercetătorii au descoperit că la distrugerea celulelor ciliate interne, acestea trimit semnale eronate către creier, acesta din urmă interpretându-le ca sunete, fenomenul fiind numit „tinitus”.

Tinitus - Clasificare

Tinitusul poate avea caracter temporar (tinitus acut) sau prelungit (tinitus cronic).

În funcție de prezența sau absența unui existant sonor, tinitusul poate fi clasificat în două categorii: subiectiv și obiectiv.

Tinitusul subiectiv este un simptom perceput doar de persoana afectată. De cele mai multe, acesta oferă o indicație asupra problemelor auditive și a condițiilor neurologice asociate cu pierderea auzului. Cauzele prezenței tinitusului subiectiv includ pierderea auditivă neurosenzotială cauzată de deteriorarea celulelor ciliate interne, înaintarea în vârstă, expunerea la zgomote puternice, tratamente cu medicamente ototoxice, boala Meniere sau alte afecțiuni medicale.

Tinitusul obiectiv este mai putin frecvent, reprezentând aproximativ 1% din cazuri, sunetul fiind perceput atât de pacient cât și de examinator. Tinitusul obiectiv este provocat de probleme ale sistemului cardiovascular sau musculo-scheletic. Zgomotele cauzate de acesta pot indica probleme ale circulației (tinitus vascular) sau ale sistemelor somatice ale corpului (tinitus mecanic). În cazul anomaliilor arterei carotide, tinitusul este perceput ca un sunet pulsatil (tinitus pulsatil).

Tinitus

Tinitus - Cauze

Conform Asociației Americane pentru Tinnitus (ATA), „în timp ce tinitusul este cel mai frecvent declanșat de pierderea auzului, există aproximativ 200 de probleme diferite de sănătate care pot duce la tinnitus ca simptom”. Deoarece acesta apare adesea ca un simptom al altori afecțiuni medicale, cauzele nu pot fi descoperite imediat. În unele situații, cauza poate fi ușor de detectat, cum este cazul acumulărilor excesive de cerumen în conductul auditiv extern sau altor maladii care afectează sistemul auditiv, cum ar fi boala Meniere. Traumatismele la nivelul capului, cervicalei sau gâtului pot provoca, de asemenea, acufene. Tumorile, infecțiile și modificările hormonale sunt, de asemenea, asociate cu tinitus. Fumatul sau consumul excesiv de cofeină pot provoca, de asemenea, tinitus.

Tinnitusul poate să apară ca efect secundar al tratamentelor cu medicamente ototoxice, cum ar fi unele clase de medicamente folosite în chimioterapie, diuretice și antibiotice. Acestea sunt considerate ototoxice, deoarece pot distruge celulele ciliate ale urechii interne care nu se regenerează, provocând pierderea auzului și apariția zgomotelor în urechi.

Celulele ciliate din urechea internă pot fi, de asemenea, deteriorate prin expunerea la zgomote puternice. Tinitusul cauzat de sunete puternice este simptomul funcționării defectuoase a celulelor ciliate interne care trimit semnale electrice false către creier, acestea fiind percepute ca sunete chiar atunci când nu există un stimul extern.

Tinitus - Tratament

Deoarece nu există o cauză bine definită a apariției tinitusului, măsurile de tratament depind de factorii de risc. În cazul acufenelor temporare, sunetele pot dispărea de la sine. Dacă tinitusul este cauzat de ceara densă a urechii, atunci eliminarea acestuia poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Dacă tinitusul este cauzat de anumite medicamente, trebuie să contactați medicul specialist și să-l informați cu privire la modificările apăruta.

Atunci când tinitusul este asociat cu o pierdere de auz, utilizarea aparatelor auditive poate avea rezultate satisfăcătoare. Producătorii de aparate auditive au îmbunătățit dispozitivele cu opțiuni pentru combaterea acufenelor. Terapia cu zgomot (alb sau roz) nu vindecă tinitusul, dar oferă un confort considerabi și un auz mai clar.

Ce putem face?

Tinitusul poate crea confuzii și poate fi chiar înfricoșător atunci când apare pentru prima dată, dar rareori este un simptom al unor leziuni grave. Dacă tinitusul persistă mai mult de o săptămână sau simțiți o influență asupra stilului dvs. de viață, consultați medicul. De asemenea, puteți face o programare la Centrul de Audiologie Ototon pentru o testare completă de auz.

În unele cazuri, problema poate fi rezolvată prin exerciții de relaxare. Există aparate auditive speciale care oferă sunete calmante din natură pentru a masca zgomotul deranjant.

Aparate auditive Phonak

Centrul de audiologie Ototon colaborează cu producătorul elvețian Phonak pentru a combate simptomele tinitusului. Portofoliul Phonak destinat acestei afecțiuni, Tinnitus Balance este alcătuit din trei elemente: Tinnitus Balance Hearing Aid (aparate auditive cu Tinnitus Balance), Broadband Noise Generator (generator de zgomot în bandă largă) și Sound Exercise (exercițiu de sunet) pentru terapie cu sunete prin intermediul aplicației pentru smartphone. Aparatele auditive Tinnitus Balance sunt produse Phonak avansate și sunt concepute pentru a combate acufenele.

Funcția Tinnitus Balance este disponibilă la majoritatea dispozitivelor Phonak. Tinnitus Balance Noise Generator oferă sunete sintetice, complet personalizabile pentru a vă distrage de la sunetele provocate de afecțiune. Cu această aplicație, puteți personaliza sunetele și chiar folosi muzică din biblioteca proprie. Opțiunea cronometru vă ajută, de asemenea, să o ajustați în timpul somnului.

Legendă:

Tinitus
aparate auditive cu functiatinitus balance

Aparate auditive cu tinitus balance

Tinnitus Balance Noise Generator

Căști

ComPilot II / ComPilot Air II

Tinnitus Balance App

  1. Numai amplificare
  2. Amplificare + Tinnitus Balance Noise Generator sau doar Tinnitus Balance Noise Generator
  3. Amplificare + Tinnitus Balance în combinație ComPilot II / ComPilot Air II
  4. Combinația între 1 + 2 + 3
  5. Pentru persoanele care nu au o scădere de auz: doar aplicația pentru echilibrarea zgomotului (Ear Noise Balancing)